Browsed by
Category: AUSTRALIA

JOM! PAKEJ PERTH 5H4M UNTUK TAHUN 2018. REBUT SEKARANG.

JOM! PAKEJ PERTH 5H4M UNTUK TAHUN 2018. REBUT SEKARANG.

perth caravanserai 2018

Pakej Perth 5H4M 2018
Menarik kan tak perlu heret beg dan berpanas mentari menunggu Train.

Kami menawarkan Pakej Selesa Private Coach yg sesuai utk semua lapisan Umur 

Pakej Termasuk 
📌Tiket Penerbangan KL – PERTH – KL ( return)
📌Apartment (Ada 2 bilik, 1bilik = 2 orang) 
📌Visa 1st apply
📌Tiket Caversham wildlife Park 

Tidak Termasuk 
📌Bagasi Pergi dan Balik
📌Insurans Travelling
📌Perbelanjaan Peribadi 
📌Entrance to tulips garden (8$-cash)
📌Entrance to orchrd (16$-cash)-free fruits 2kg

sekiranya nak : 
📌 Makan ( add on RM300) 
– 4X Dinner 
– 3X Lunch 

sekiranya nak add on luggage dan meals in flight :
One way . 
20kg – rm 120
25 kg – RM 140
30kg – RM 160
40 kg – RM 260

Makan dlm flight RM 18 per meals , per way.. so pegi balik RM 36

Harga Pakej Perth 5H4M 2018

Harga Dewasa : RM2599/org 
Harga Kanak Kanak with Bed : RM 2399/org
Harga Kanak Kanak without Bed : RM1999/org
Infant : RM 500 /org

Tertakluk pada Kuota Promo by AA 

🇳🇿Latest Tentative Perth 5H4M🇳🇿
Pakej Lengkap 5Hari 4Malam 

Day 1 
Arrival – Meet and Greet – Briefing Session and Free and Easy 
Sight seeing around the Accomondation by own ( very near to CDB Area) 

Day 2 
Caversham Farm Show – The Margaret River Chocolate – The House of Honey – Picnic at Kings Park – Tour by Bus to see Blue House – Bell Tower – Back to Apartment – 

Day 3
Petik Buah Di Ladang Buah Buahan – Cruise Experience Di Swan River Di Elezeberth Quay
Dan Shopping Di Big W ( corelle dan barangan rumah) 

OPTIONAL : ADDITIONAL $150/ pax 
Pinnacles Tour – Nambung National Park – Pinnacles Dessert -Lancelin Sand Dunes – Hepburn Mosque – Moore River 

Day 4
Fremantle Tour – Monument Hill – Fremantle Prison – EShed Market – Fremantle Market – Kailis Fish and chips – Watertown DFO 

Fremantle Market & EShed Market Only Open on Friday , Saturday and Sunday 
👉Kailis Fish and Chips – $15 Dollar (Sdn Bhd) 

Day 5
Last Minute shopping at Perth Town Hall then Checkout and back to Malaysia 

⭐BOOKING SERENDAH RM 300 SEORANG🌟bersyarat*
atau
⭐BOOKING SERENDAH RM1200 SEORANG🌟Dalam masa 24 hours akan dapat tiket penerbangan..

JOM BOOK SEKARANG UNTUK PAKEJ 2018:

🚌 UPDATE TRIP PERTH YG STILL AVAILABLE 🚌
🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿
🐨🐨🐨JADUAL TRIP PERTH 🐨🐨🐨
🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿🇳🇿

TRIP BULAN JANUARI
👉18-22 Jan 2018
👉23-27 Jan 2018

TRIP BULAN FEBRUARY
👉8-12 Feb 2018 🔥🔥🔥
👉13-17 Feb 2018

TRIP BULAN MAC
👉15-19 Mac 2018
👉20-24 Mac 2018

TRIP BULAN APRIL
👉19-23 April 2018 🔥🔥🔥
👉24-28 April 2018

TRIP BULAN MAY
👉3-7 May 2018 🔥🔥🔥
👉8-12 May 2018 🔥🔥🔥

TRIP BULAN OGOS
👉16-20 Aug 2018 🔥🔥🔥

TRIP BULAN SEPTEMBER
👉6-10 Sept 2018
👉11-15 Sept 2018

TRIP BULAN OKTOBER
👉11-15 Okt 2018
👉16-20 Okt 2018

TRIP BULAN DISEMBER
👉7-11 Dec 2018 (surcharge RM 300)
👉12-16 Dec 2018(surcharge RM 300)

Interested? whatsapp Nadia +60132183454  atau Faizul +601119944984 for more details dan booking.

Ayuh, Book sekarang untuk pakej lengkap Perth 2018

AYUH, BOOK SEKARANG UNTUK PAKEJ LENGKAP PENGHUJUNG 2017 PERTH 5H4M SERENDAH RM1,999

AYUH, BOOK SEKARANG UNTUK PAKEJ LENGKAP PENGHUJUNG 2017 PERTH 5H4M SERENDAH RM1,999

perth caravanserai

Pakej Perth 5H4M
Menarik kan tak perlu heret beg dan berpanas mentari menunggu Train.

Kami menawarkan Pakej Selesa Private Coach yg sesuai utk semua lapisan Umur

Pakej Termasuk
📌Tiket Penerbangan KL – PERTH ( return)
📌Apartment (Ada 2 bilik, 1bilik = 2 orang)
📌Visa 1st apply
📌Tiket Caversham wildlife Park

Tidak Termasuk
📌Bagasi Pergi dan Balik
📌Insurans Travelling
📌Perbelanjaan Peribadi
📌Entrance to tulips garden (8$-cash)
📌Entrance to orchrd (16$-cash)-free fruits 2kg

sekiranya nak :
📌 Makan ( add on RM300)
– 4X Dinner
– 3X Lunch

sekiranya nak add on luggage dan meals in flight :
One way .
20kg – rm 120
25 kg – RM 140
30kg – RM 160
40 kg – RM 260

Makan dlm flight RM 18 per meals , per way.. so pegi balik RM 36

 

Harga Pakej Perth 5H4M

Harga Dewasa : RM2599/org
Harga Kanak Kanak with Bed : RM 2399/org
Harga Kanak Kanak without Bed : RM1999/org
Infant : RM 500 /org

Tertakluk pada Kuota Promo by AA

🇳🇿Latest Tentative Perth 5H4M🇳🇿
Pakej Lengkap 5Hari 4Malam

Day 1
Arrival – Meet and Greet – Briefing Session and Free and Easy
Sight seeing around the Accomondation by own ( very near to CDB Area)

Day 2
Caversham Farm Show – The Margaret River Chocolate – The House of Honey – Picnic at Kings Park – Tour by Bus to see Blue House – Bell Tower – Back to Apartment –

Day 3
Petik Buah Di Ladang Buah Buahan – Cruise Experience Di Swan River Di Elezeberth Quay
Dan Shopping Di Big W ( corelle dan barangan rumah)

OPTIONAL : ADDITIONAL $150/ pax
Pinnacles Tour – Nambung National Park – Pinnacles Dessert -Lancelin Sand Dunes – Hepburn Mosque – Moore River

Day 4
Fremantle Tour – Monument Hill – Fremantle Prison – EShed Market – Fremantle Market – Kailis Fish and chips – Watertown DFO

Fremantle Market & EShed Market Only Open on Friday , Saturday and Sunday
👉Kailis Fish and Chips – $15 Dollar (Sdn Bhd)

Day 5
Last Minute shopping at Perth Town Hall then Checkout and back to Malaysia

⭐BOOKING SERENDAH RM 300 SEORANG🌟bersyarat*
atau
⭐BOOKING SERENDAH RM1200 SEORANG🌟Dalam masa 24 hours akan dapat tiket penerbangan..

JOM BOOK SEKARANG UNTUK PAKEJ PENGHUJUNG TAHUN:

🚌 UPDATE TRIP PERTH YG STILL AVAILABLE 🚌

SEPTEMBER
🎗21 – 25 SEPT ( FULL )
🎗27 SEPT-01 OCT (FULL)

NOVEMBER
🎗06 – 10 NOV (32 PAX)
🎗11 – 15 NOV (16 PAX)

DECEMBER
🎗1 – 4 DEC (27 PAX)
🎗10 – 14 DEC (39 PAX)
🎗14 – 18 DEC (FULL)

Interested? whatsapp Nadia +60132183454  atau Faizul +601119944984 for more details dan booking.

Ayuh, Book sekarang untuk pakej lengkap Perth 2017

KERETA SEWA DI PERTH

KERETA SEWA DI PERTH

KERETA SEWA

Ramai yang memilih untuk sewa kereta di Perth. Selain kos lebih murah, anda juga fleksibel untuk ke mana-mana saja ikut masa anda sendiri. Tapi anda kena patuhi segala undang-undang jalan raya ya. Jangan bawa laju-laju macam di Malaysia pulak, huhu. Di Australia, undang-undang jalan raya sangat ketat dan efisien. Silap-silap hari bulan balik Malaysia nanti dapat pulak surat cinta dari Polis Australia. Menangis nak bayar. Anda boleh klik 7 tips sewa kereta di Australia untuk maklumat lanjut.

Kami di yourbudgettrip.com turut menyediakan perkhidmatan sewa kereta di Australia. Dan kami include sekali harga insuran untuk mengelakkan sebarang risiko. Sebelum ni ada yang tak ambil insuran, jadi bila ada kejadian accident beliau terpaksa keluarkan duit sebanyak 3000.00 AUD cash untuk baiki kereta. Jadi, kami di yourbudgettrip.com amat2 menggalakkan anda mengambil insuran sebagai perlindungan. TIADA BOND/DEPOSIT diperlukan jika anda book kereta sewa dengan kami.

Child seat wajib untuk kanak2 7 tahun dan ke bawah

5 SEATER

5 seater

Untuk maklumat anda, semakin lama anda menyewa kereta, semakin murah kadar sewaan per hari. Harga dalam jadual di bawah adalah untuk kenderaan UNLIMTED KM with INSURANCE

BIL HARI RATE/DAY
1-3 hari aud 90
4-7 hari aud 78
>7hari aud 65

Kiraan kadar sewaan kereta 5 seater seperti berikut: (harga per hari x bilangan hari) + 12.00 AUD admin fee. Tambah harga optional jika anda perlukan child seat dan GPS.OPTIONAL: + 8.oo AUD per CHILD SEAT per hari / +8.00 AUD per GPS per hari

8 SEATER

8 seater

Harga 8 seater : 160.00 AUD per hari

OPTIONAL: + 8.oo AUD per CHILD SEAT per hari / +8.00 AUD per GPS per hari

Kiraan kadar sewaan kereta 8 seater seperti berikut: (harga per hari x bilangan hari) + 12.00 AUD admin fee. Tambah harga optional jika anda perlukan child seat dan GPS.

12 SEATER

12 seater

Harga 12 seater : 215.00 AUD per hari

OPTIONAL: + 8.oo AUD per CHILD SEAT per hari / +8.00 AUD per GPS per hari

Kiraan kadar sewaan kereta 12 seater seperti berikut: (harga per hari x bilangan hari) + 12.00 AUD admin fee. Tambah harga optional jika anda perlukan child seat dan GPS.

INGIN BUAT TEMPAHAN?

Just whatsapp Nadia di +60132183454 atau Faizul di +601119944984.

Go Travel. With Smile

www.yourbudgettrip.com

 

BAKAL TRAVEL KE PERTH, AUSTRALIA? INI 10 HOMESTAY MUSLIM YANG ANDA BOLEH STAY TANPA NIPISKAN POKET

BAKAL TRAVEL KE PERTH, AUSTRALIA? INI 10 HOMESTAY MUSLIM YANG ANDA BOLEH STAY TANPA NIPISKAN POKET

Anda bakal travel ke Perth, Australia? Ini 8 homestay muslim yang anda boleh stay tanpa nipiskan poket. Kata nak jimat, kan. Muslim homestay memang pilihan yang tepat untuk anda.  Ni kami senaraikan beberapa kelebihan jika anda stay di muslim homestay:

  1. Kos yang lebih rendah berbanding stay di hotel. Kalau anda datang bersama keluarga yang besar dan kawan-kawan lebih menjimatkan.
  2. Dijamin suci dan bersih. Anda boleh masak-masak tanpa samak/sertu dapur dan utensils yang ada di homestay. Anda juga boleh jimat belanja makan, as makanan di Perth sememangnya mahal.
  3. Parking space. Anda boleh park kereta sewa anda tanpa risau kena saman dan sebagainya.
  4. Terletak di kawasan yang mudah untuk mendapatkan makanan halal dan juga barangan runcit halal.
  5. Lebih masa untuk gather bersama kawan-kawan dan ahli keluarga.
  6. Urusan check in dan check out yang mudah. Di uruskan oleh rakyat Malaysia yang menetap di Perth, Australia.
  7. Jimat wang. Anda boleh mendobi sendiri pakaian anda di homestay. Washer disediakan

 

BALGA MUSLIM HOMESTAY (3 BILIK)

balga 3 NP (1)

BALGA MUSLIM HOMESTAY (3 bilik) boleh memuatkan hingga 10 orang.

Akses19km ke Airport. 5.5km ke Al Taqwa Mosque. 3.8km ke Mirrabooka Square. 8km ke Megabes Souvenirs Shop Malaga. 12km ke Perth CBD. 16km ke Caversham Wildlife Park. 18km ke The Margaret River Chocolate Company. 31km ke Fremantle. 120km ke Lancelin Sand Dunes. 186km ke Pinnacles Nambung National Park. 

BALGA MUSLIM HOMESTAY (4 BILIK)

balga 4 NP (1)
BALGA MUSLIM HOMESTAY (4bilik) boleh memuatkan hingga 10 orang.

Akses: 19km ke Airport. 5.5km ke Al Taqwa Mosque. 3.8km ke Mirrabooka Square. 8km ke Megabes Souvenirs Shop Malaga. 12km ke Perth CBD. 16km ke Caversham Wildlife Park. 18km ke The Margaret River Chocolate Company. 31km ke Fremantle. 120km ke Lancelin Sand Dunes. 186km ke Pinnacles Nambung National Park. 

 

WESTMINSTER MUSLIM HOMESTAY (3BILIK)

westminster 6 kak mira NP (1)
WESTMINTER MUSLIM HOMESTAY boleh memuatkan hingga 10 orang.

Akses: 17km ke Airport. 3.5km ke Al Taqwa Mosque. 1.8km ke Mirrabooka Square (BIGW, Coles, Kmart). 6km to Megabes Souvenirs Shop Malaga. 10km ke Perth CBD. 14km ke Caversham Wildlife Park. 16km ke The Margaret River Chocolate Company. 29km ke Fremantle. 118km ke Lancelin Sand Dunes. 184km ke Pinnacles Nambung National Park.

 

WESTMINSTER MUSLIM HOMESTAY (3 BILIK)

westminster 5 kak mira NP

WESTMINTER MUSLIM HOMESTAY boleh memuatkan hingga 10 orang.

Akses: 17km ke Airport. 3.5km ke Al Taqwa Mosque. 1.8km ke Mirrabooka Square (BIGW, Coles, Kmart). 6km to Megabes Souvenirs Shop Malaga. 10km ke Perth CBD. 14km ke Caversham Wildlife Park. 16km ke The Margaret River Chocolate Company. 29km ke Fremantle. 118km ke Lancelin Sand Dunes. 184km ke Pinnacles Nambung National Park.

 

BENTLEY MUSLIM HOMESTAY (2 BILIK)

bentley 01 NP (1)

BENTLEY MUSLIM HOMESTAY (2BILIK) boleh memuatkan 6 orang. Caj Aud30/person dikenakan untuk penambahan  sehingga 8 orang.

Akses: 700m ke Halal Mart. 700m ke IGA Groceries. 3.5km ke Westfield Carousel Shopping Complex. 11km ke Airport. 13km ke Perth CBD. 22km ke Caversham Wildlife Park. 19km ke Fremantle. 5.3km ke Malaysia Park: D’nyonya, Makan2 Cafe, Sate on Charcoal, Bintang Cafe, Batavia, The Sarapan dll.

BELMONT FORUM MUSLIM HOMESTAY (5 BILIK)

belmont forum

BELMONT FORUM MUSLIM HOMESTAY (5 bilik) boleh memuatkan sehingga 17 orang. 

Akses: 900m ke Belmont Forum Shopping Mall. 8km ke Westfield Carousel Shopping Complex. 5.8km ke Airport. 10km ke Perth CBD. 21km ke Caversham Wildlife Park. 25.8km ke Fremantle. 7km ke Malaysia Park: D’nyonya, Makan2 Cafe, Sate on Charcoal, Bintang Cafe, Batavia, The Sarapan dll.

 

CANNING VALE MUSLIM HOMESTAY (3 BILIK)

CANNING VALE AIN
CANNING VALE MUSLIM HOMESTAY boleh memuatkan sehingga 8 orang. 

Akses: 19km ke Airport. 1km ke Livington Marketplace (BIGW). 4km ke Fish Markets. 25km ke Perth CBD. 36 ke Caversham Wildlife Park. 34 ke The Margaret River Chocolate Company. 18km ke  Fremantle. 118km ke Lancelin Sand Dunes. 154km ke Pinnacles Nambung National Park.

 

ATTADALE MUSLIM HOMESTAY (4 BILIK)

attadale homestay NP

ATTADALE MUSLIM HOMESTAY boleh memuatkan sehingga 16 orang. 

Akses: 19km ke Airport. 2km ke Melville Plaza (Coles). 13.8km ke Perth CBD. 44 ke Caversham Wildlife Park. 29 ke The Margaret River Chocolate Company. 8km ke Fremantle. 143km ke Lancelin Sand Dunes. 204km ke Pinnacles Nambung National Park.

 

MIRRABOOKA MUSLIM HOMESTAY (2 BILIK)

mirrabokka ain (1)
MIRRABOOKA MUSLIM HOMESTAY boleh memuatkan sehingga 6 orang. 

Akses: 17km ke Airport. 2km ke Al Taqwa Mosque. 500m ke Mirrabooka Square. 4km ke Megabes Souvenirs Shop Malaga. 10km ke Perth CBD. 13.6km ke Caversham Wildlife Park. 11km ke The Margaret River Chocolate Company. 34km ke Fremantle. 122km ke Lancelin Sand Dunes. 182km ke Pinnacles Nambung National Park.

 

VICTORIA PARK MUSLIM HOMESTAY (2 BILIK)

victoria park homestay

VICTORIA PARK MUSLIM HOMESTAY boleh memuatkan sehingga 6 orang. 

Akses: 11km ke Airport. 5km ke Al Taqwa Mosque. 1.5km ke Coles Supermarket. 7km ke Perth CBD. 23.3km ke Caversham Wildlife Park. 6km ke The Margaret River Chocolate Company. 18km ke Fremantle. 137km ke Lancelin Sand Dunes. 197km ke Pinnacles Nambung National Park.

 

Ingin membuat tempahan? Just whatsapp Nadia di +60132183454 dan Faizul di +601119944984 untuk check availability homestay.

Go Travel. With Smile

www.yourbudgettrip.com

FOOD DECLARATION LIST AUSTRALIA

FOOD DECLARATION LIST AUSTRALIA

credit to Izan

Untuk mereka yang pertama kali datang ke negara Kangaroo, adalah satu kewajipan bagi kita untuk membawa makanan asas dari negara kita ke negara yang hendak kita melancong. Okay, bagi mereka yang tidak tahu, jika anda melancong ke negara Kangaroo anda diwajibkan untuk membuat declaration food di dalam borang yang akan diberikan oleh pihak negara sana. Setiap barang yang dibawa masuk ke negara mereka wajib kita nyatakan. Disini kami nak kongsikan beberapa tips bagi memudahkan anda melepasi pihak imigresen dengan mudah dan pantas.

Perkara yang perlu dielakkan :
1. Anda tidak dibenarkan membawa makanan yang berasakan daging dan tenusu
2. Elakkan membawa barang basah seperti ayam,ikan,sayur sayuran mahupun buah buahan. Beli sahaja di supermarket mereka, murah sahaja.
3. Kalau boleh elakkan membawa makanan yang tidak tertulis “ingredient” atau pun barang makanan yang tidak di bungkus dengan rapi. Contoh nye seperti serunding yang dibeli di pasar malam, jika bernasib baik anda akan lepas,jika tidak makanan akan dirampas oleh pihak mereka.
4. Jangan membawa makanan yang bebau kuat seperti sambal belacan dan lain-lain

Jangan risau makanan segera seperti Maggie, brahims, milo 3in1, sos cili, spaghetti, prego sauce, sardin tin, roti dan lain-lain dibenarkan bawa masuk.

Untuk mengelak kan beg makanan anda dibuka oleh pihak imigresen Australia, kami syorkan anda membuat declaration food didalam satu kertas A4 siap-siap. Jika mereka ragu-ragu, anda tunjukkan sahaja kertas declaration food anda. Secara tidak langsung memudahkan kerja mereka dan melancarkan trip anda.

Dan jangan panic ye, di sana setiap beg kita akan di “inspect” oleh anjing petugas mereka. Anjing itu hanya menghidu beg kita sahaja, untuk mengelakkan kita membawa barang-barang yang terlarang ke dalam negara mereka.

decleration-form
Incoming passenger card (anda perlu isi, di belakang ada soalan yang perlu anda jawab berkaitan barang yang anda bawa masuk)
list
Contoh declaration food secara detail (ini bagi mereka yang rajin ) –boleh pilih mana-mana contoh declaration food
list-2
Contoh declaration food secara ringkas (ini bagi mereka yang kurang rajin ) –boleh pilih mana-mana contoh declaration food

 

 

7 TEMPAT MENARIK YANG ANDA BOLEH ‘EXPLORE’ DI PERTH, AUSTRALIA

7 TEMPAT MENARIK YANG ANDA BOLEH ‘EXPLORE’ DI PERTH, AUSTRALIA

Air Asia, Malindo & Malaysia Airlines ada menawarkan penerbangan terus ke Perth, Australia. Kalau dapat grab tiket promo, anda boleh terbang ke Perth dengan bajet bawah RM1000.00 per person. Jadi tak hairan lah ramai rakyat Malaysia yang memilih Perth sebagai salah satu tempat percutian wajib mereka, kan! Untuk anda yang tak ada idea tempat2 menarik mana yang nak di terjah semasa di Perth, jom semak 7 tempat menarik yang anda boleh ‘explore’ di Perth, Australia.

1. PERTH CITY TOUR    

perth 

BELL TOWER

Waktu operasi: 10.00 a.m.- 4.00 p.m. / Tiket dewasa: 18.00$ / Tiket kanak-kanak: 9.00$         Bell Tower merupakan tempat wajib pergi jika anda ke Perth kerana ia merupakan antara land mark bandar Perth. Bell Tower ni merupakan alat instrumen muzikal gergasi yang terdiri daripada 26 loceng carillon. Loceng-loceng di menara ni bukan sebarang loceng tau! Ia boleh menghasilkan irama lagu-lagu terkenal dan kebangsaan Australia. Wow. Sambil-sambil mendengar alunan irama loceng-loceng carillon ni, anda juga boleh menikmati pemandangan indah bandar Perth di tingkat 6 menara.

LONDON COURT

Bentuk bangunan yang klasik dan cantik, menjadikan London Court terkenal sebagai port photography yang menarik di Perth CBD (Perth Central Business District). Anda akan rasa seperti di London! Kawasan ini merupakan arked terbuka 4 tingkat yang dibina oleh Claude de Bernales, seorang ahli perniagaan dan saudagar emas pada tahun 1937 dan terletak di tengah pusat perniagaan Perth. Selain port bergambar, London Court juga merupakan syurga shopping. banyak kedai-kedai yang menjual barangan kemas, baju-baju, kasut, produk kecantikan dan juga cenderahati di sini. 

KINGS PARK & BOTANICAL GARDEN

Untuk anda yang mencintai alam sekitar dan biodiversiti, jangan lepaskan peluang mengunjungi Kings Park & Botanical Garden. FOC je! Taman dalam bandar Perth ni merupakan antara taman yang terbesar dan terindah di dunia tau. Dibuka kepada umum dari 9.00 pagi hingga 5.00 petang, isnin-jumaat dan ditutup pada hujung minggu. Boleh lah bawa family atau kawan-kawan ber picnic di sini. Kings Park & Botanical Garden menempatkan lebih daripada 3000 jenis flora yang unik dan 3/4 dari 400 hektar (keluasan taman) telah dipelihara sebagai tempat pemuliharaan kepelbagaian biologi. Well done Australia government atas effort yang bersungguh-sungguh memulihara alam sekitar.

WATERTOWN BRAND OUTLET

Heaven untuk kaki shopping, jangan lepaskan peluang untuk membeli-belah di Watertown Brand outlet! Ada berpuluh outlet barangan berjenama yang boleh anda masuk di sini, harga nya for sure lebih murah berbanding di kedai-kedai dan shopping mall di luar. Anda boleh pilih apa je barang yang anda nak, dari outlet yang mejual buku, games, hand bag, pakaian, kasut, hadiah, barangan rumah, hingga barang kemas dan barangan kecantikan.

2. CAVERSHAM WILDLIFE PARK 

kangaroo

Saya suka, saya suka. Ni adalah tempat wajib singgah kalau anda suka sangaat nak jumpa kangaroo, koala, wombat, penguin dan haiwan-haiwan lain yang super cute. Caversham Wildlife Park dibuka setiap hari jam 9.00 a.m. hingga 5.30 p.m. Last entry jam 4.30 p.m. Harga tiket masuk 28.00aud utk dewasa dan 12.50aud untuk kanak-kanak (3-14 tahun). Banyak aktiviti menarik di sini tau! Anda boleh join farm show, Molly farm, bermesra dengan wombats, bergambar dengan koala dan bagi makan kangaroo. Semua show, pengalaman interaktif, peluang bergambar dan beri makan haiwan di sini telah termasuk dalam harga tiket masuk.

Jika anda ingin ke Cavershan Wildlife Park menggunakan kereta: Anda boleh menuju ke Whiteman Park dan masuk melalui pintu Lord Street atau Jalan Beechboro. Masuk dan parking di Whiteman park adalah percuma. Jika nak parking paling dekat dengan Caversham, anda boleh parking di car park 8. Boleh masukkan koordinat GPS Lord Street, Whiteman, 6068 (-31.833524, 115.952877) atau Beechboro Road, Whiteman, 6068 (-31.847378, 115.924681).

Jika ingin ke sini dengan bas: Anda boleh ambil bas no 955 dan 956 yang berlepas dari Bassendean Station menuju Ellenbrook, dan berhenti di Whiteman Park entrance,  Lord Street.

3. SWAN VALLEY

Terletak hanya 20 minit dari Perth CBD. Anda pasti terpegun dengan keindahan desa Guildford yang bersejarah. Anda boleh menyelusuri sejarah Perth di sepanjang heritage walk trails yang ada di sini dan merasai sendiri suasana desa Australia. Di sini terdapat banyak hasil seni perusahaan desa dan pelbagai jenis makanan dan minuman yang segar yang boleh anda rasa secara percuma seperti nuts, nougats, madu, coklat dan kopi.

4. MANDURAH 

atlantic-spotted-dolphin-590538_960_720

Merupakan bandar kedua terbesar di Western Australia dan terletak 72km ke selatan Perth. Banyak aktiviti menarik yang anda boleh lakukan di pantai Mandurah ni. Antaranya berenang, memancing, mencuba jet xtreme, dan melihat dolphin (Mandurah dolphin tour dalam 30.00aud per person). Berpicnic makan-makan bekalan makanan yang anda dah prepare di homestay mesti best kan. Sambil menikmati keindahan pantai Mandurah.

5. FREMANTLE

Anda wajib try grilled seafood dan fish & chips di Kailis Fish Market Cafe di Fremantle ni. Sedap amat! Fresh betul. For sure sedap hingga menjilat jari. Actually Fremantle merupakan pelabuhan penting di Perth, kalau anda ingin ke Rottnest Island, anda boleh menaiki bot dari sini. Selain mencuba makanan yang enak, anda juga  boleh melawat maritime museum, arts centre, town hall, fremantle prison dan membeli cenderahati di E-shed market di Fremantle. 

6. LANCELIN

Lancelin telah disenaraikan sebagai salah satu tempat percutian terbaik di Western Australia. Padang pasir putih, pantai yang bersih dan kehidupan tepi laut cukup menggambarkan mengenai keindahan Lancelin. Bagi anda yang suka kan sukan extreme, anda boleh mencuba aktiviti wind surfing, kite surfing dan sandboarding di sini. Selain tu, anda juga boleh boleh mencuba aktiviti dolphin-spotting dan memancing di sini. Pergh, satu lagi tempat sedap untuk try makanan laut yang segar. Lapar pulak rasa 😀

7. PINNACLES

Pinnacles

Satu lagi tempat best yang anda kena pergi. Pinnacles merupakan kawasan padang pasir di Nambung National Park. Kawasan ni merupakan kawasan batuan batu kapur yang terluluhawa dan kemudian membentuk padang pasir berwarna kuning. Terletak 3 jam dari bandar Perth, Pinnacles Desert Discovery Centre dibuka setiap hari pada pukul 9.30am-4.30pm. Bayaran masuk adalah 12.00aud per kenderaan. Anda boleh menghubungi Pinnacles Discovery Centre di talian (08) 96527 913 untuk tempahan. Selepas ke Pinnacles, anda boleh singgah di perkampungan nelayan Carvantes untuk menikmati keindahan pantainya yang putih dan kecantikan tasik garam, Lake Thetis.

Best kan bercuti di Perth. Macam-macam aktiviti kita boleh cuba dan macam-macam tempat menarik kita boleh lawati.

Kalau anda nak percutian yang bajet, anda boleh stay di Muslim Homestay Perth dan survey kereta sewa di sini.

Kalau takut nak drive sendiri, anda juga boleh survey full pakej Perth. Just sit back and enjoy the holidays.

Anda ada masalah untuk rancang percutian di Perth? Anda boleh whatsapp Nadia di +60132183454 atau Faizul di +601119944984 untuk dapatkan pandangan dan guidance 😀

 

7 TIP SEWA KERETA DI AUSTRALIA

7 TIP SEWA KERETA DI AUSTRALIA

credit to back packerz magazine

1. Lesen kenderaan
Tidak perlukan lesen memandu antarabangsa. Cukup dengan bawa lesen memandu Malaysia dwi bahasa.

2. Gps
Boleh sewa kereta+gps. Atau beli simkad australia dan guna aplikasi waze

3. Peraturan
Patuhi had laju yang telah ditetapkan. Kamera polis is everywhere!

4. Minyak kereta
Setiap stesen minyak berbeza harga minyak. Petrol di kawasan bandar lebih murah berbanding luar bandar. Isilah full tank jika ingin ke kawasan luar bandar

5. E-toll
E tag akan disediakan pada setiap kereta sewa. Pembayaran automatik akan dikenakan bagi lebuhraya berbayar melalaui e tag anda. Check dulu baki e tag sebelum mulakan perjalanan ya

6. “Bebas” pengangkutan awam
Terdapat tempat-tempat yang pengangkutan awam tidak berhenti. Jadi anda perlu sewa kereta untuk ke sana

7. Jangan lupa sewa sekali child seat untuk kanak-kanak jika menyewa kereta di Perth. Jika tak pakai child seat boleh kena saman 500aud tau

Kawan2 yang nak sewa homestay dan kereta sewa di Perth boleh contact2 kami 🙂
kami boleh suggest:
tempat lawatan menarik di Perth, Muslim Homestay Perth, Kereta sewa Perth, Visa Australia (RM25.00 per person) dan travel insurance.

Do whatsapp kami, Faizul +601119944984 atau Nadia +60132183454 untuk semakan tarikh dan harga.

Go Travel. With Smile

www.yourbudgettrip.com