Tips to buy a plane ticket

Tips to buy a plane ticket

When the best time to buy a plane ticket? 1. Travel right before and after holidays is most expensive 2. Travel on the holidays themselves can be cheaper 3. January is the least expensive month for travel 4. Don’t fly on Fridays, you’ll hit long TSA lines 5. Fridays and Sundays are usually the most expensive days to fly 6. Tuesdays and Wednesdays are the cheapest days to travel 7. Tuesday at 3pm is the best time to buy flights…

Read More Read More

Bercuti Di Medan, Indonesia

Bercuti Di Medan, Indonesia

Untuk percutian kami kali ni memang tangkap muat, plan asal nak ke Bandung tapi akhirnya 2016 family Tok Abah memilih bercuti di Medan, Indonesia! Walaupun yourbudgettrip.com boleh settle kan projek ini, tapi bila ia melibatkan family sendiri dan kepercayaan mak abah, cuak la jugak kan. Namun, alhamdulillah kami berjaya lakukan dengan sempurna. Good Job! Kami menaiki AirAsia menuju ke Kualanamu, Medan. Perjalanan cuma ambil masa 40minit saja. Sampai di Kualanamu airport, satu luggage kami tak keluar pula. Nasib lah kami…

Read More Read More

7 TIP SEWA KERETA DI AUSTRALIA

7 TIP SEWA KERETA DI AUSTRALIA

credit to back packerz magazine 1. Lesen kenderaan Tidak perlukan lesen memandu antarabangsa. Cukup dengan bawa lesen memandu Malaysia dwi bahasa. 2. Gps Boleh sewa kereta+gps. Atau beli simkad australia dan guna aplikasi waze 3. Peraturan Patuhi had laju yang telah ditetapkan. Kamera polis is everywhere! 4. Minyak kereta Setiap stesen minyak berbeza harga minyak. Petrol di kawasan bandar lebih murah berbanding luar bandar. Isilah full tank jika ingin ke kawasan luar bandar 5. E-toll E tag akan disediakan pada…

Read More Read More

Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City

Assalamualaikum dan hi! Bertemu lagi kita. Kali ni saya nak cerita mengenai Ho Chi Minh City (HCMC) atau nama lama nya Saigon yang terletak di Vietnam.┬áTrip kali ni special sikit sebab ini kali pertama family Tok Abah (panggilan kepada bapa mertua saya) buat family day di luar negara. Ramai yang excited nak dapatkan cop passport yang pertama ­čśÇ HCMC ni di request sendiri oleh Tok Abah, berkat penangan tengok rancangan Rasa Halal Orient di Astro. Kami pergi 18 orang┬ápada 21-24…

Read More Read More

Padang Bukittinggi

Padang Bukittinggi

Semasa saya melancong ke┬áPekan Baru dan Tanah Jawa, Indonesia saya sempat bertanya dengan supir yang bawa saya “mana lagi tempat yang cantik┬áuntuk dilawati di Indonesia ni pak?” Both supir saya jawab “Minangkabau!”. Lebih tepat lagi Padang Bukittinggi. Disebabkan saya┬áanak jati Negeri Sembilan, dan saya baru selesaikan Majlis berkhodim untuk dapatkan tanah adat di kampung, excited juga rasa hati ni nak explore Minangkabau. Sebab boleh tau lebih lanjut mengenai budaya dan adat Minangkabau dan Negeri Sembilan.┬áSebelum saya cerita lebih mengenai Tanah…

Read More Read More

Melancong ke Yogyakarta

Melancong ke Yogyakarta

Akhir-akhir ni ramai orang memilih untuk melancong ke Yogayakarta. Lebih-lebih lagi selepas keluarnya movie yang dinanti-nantikan oleh Ada Apa Dengan Cinta (AADC) lovers. Kiranya nak mencari Cinta Rangga di Yogyakarta lah ni kan? Selain menjadi tumpuan AADC lover, Yogyakarta juga merupakan satu destinasi pilihan pencinta alam kerana terkenal dengan keindahan alam semulajadinya dan juga menjadi pilihan adventurous traveller kerana banyak aktiviti-aktiviti menarik yang dapat kita cuba di sini. Di sini saya senaraikan tempat-tempat yang menarik yang ┬áboleh anda kunjungi, dan…

Read More Read More

TIP MELANCONG SEMASA PEAK SEASON

TIP MELANCONG SEMASA PEAK SEASON

Hari ni nak share serba sedikit knowledge saya untuk tips melancong semasa peak season. Oleh kerana sekarang saya tengah berusaha settlekan family pakej untuk 20 orang ke Bandung Indonesia, so saya bermurah hati sharekan tips melancong semasa peak season. Bukan senang nak susun segala keperluan bila ia melibatkan group besar dan diuruskan last minute ditambah pula masa pelepasan sangat hampir. Pakej ni special sikit sebab banyak request ke tempat-tempat cantik instead of tempat shopping. Maklumlah, orang kita memang suka shopping,…

Read More Read More

TIP MAKANAN HALAL SEMASA MELANCONG

TIP MAKANAN HALAL SEMASA MELANCONG

Assalamualaikum. Hari ni saya bersemangat nak share perkongsian tips makanan halal semasa melancong. Saya selalu share tips ni especially pada kawan-kawan yang baru nak travel. Kalau kita travel dengan menaiki flight negara-negara islam dan ke negara-negara yang mudah mencari makanan halal, inshaAllah takde masalah. Just nak pesan, jangan lupe pastikan kebersihan kedai ye. Elakkan minum air yang dimasak (jika negara yang kurang membangun), saya prefer minum air mineral ­čśÇ Flight keluar dan masuk Kuala Lumpur ada menyediakan makanan halal. Kita…

Read More Read More