Browsed by
Category: Indonesia

TIPS TRAVEL KE INDONESIA

TIPS TRAVEL KE INDONESIA

indonesia

Hari yang indah ni saya saja nak share sikit tips ke Indonesia sebab agak ramai yang pm dan bertanya. Semoga beri sedikit manfaat¬†ūüôā

Sebab mata wang sedikit jatuh, maka Indonesia antara tempat yang kita boleh tuju untuk percutian bajet dan tak mengeluarkan banyak modal.

Actually saya selalu travel ke Indonesia sebab adik ada belajar di pasantren di jawa tengah kira-kira 7 jam perjalanan dari kota Bandung, so puas jugak lah merasa duduk kampung di kawasan agak pedalaman.hihi. Dah ke Tanah Jawa, sambil-sambil ada masa lapang nak travel, kami pilih lokasi-lokasi lain di Indonesia juga. Saja-saja nak dapatkan pengalaman dan doa musafir.

Public transport ke Indonesia tak lah advance macam negara maju lain yang kita senang-senang nak back packers kan. So kalau travel ke Indonesia saya selalu advise 2 kaedah:

Free and easy
Book hotel, cari supir yang boleh dipercayai. Kita design sendiri itinerary, then minta supir bawak. Mostly satu kereta rate harga dalam 500 000-550 000 rp setiap hari. Kaedah ni nanti kita kena bagi duit parking dan tol pada supir. Kena rangka perbelanjaan betul-betul as makan, tempat lawatan kita kena bayar sendiri masa kat sana nanti.

Pakej
Yang ni selalu saya deal dengan agen yang saya sangat percayai. highly recomended! Hotel, makan, transport, supir, guide (travel 8 orang dan ke atas), minyak, tol, tiket lawatan, air mineral setiap hari, tips driver, complete semua sekali (tak termasuk tiket flight) telah diselesaikan lebih awal. So masa di sana nanti, anda cuma perlu rileks-rileks je. Ikut dan komunikasi dengan driver.

Ada beberapa kawan saya yang redah saja, tapi akhirnya macam-macam berlaku. Kena tipu dengan driver yang dia jumpa di airport, ada yang kena pukau. Biasalah kita travel ke negara orang, banyak benda-benda yang kita tak boleh kawal.
So, buatlah persediaan lebih awal¬†ūüėČ

Saya personally guna dua-dua kaedah di atas jika ke Indonesia. Jika bercuti dengan family, ada parents dan kanak-kanak saya prefer kaedah kedua kerana lebih memudahkan, jadual perjalanan dan makan yang tersusun.
Orang tua dan kanak-kanak perlu makan on time. Tak nak ada yang sakit perut masuk angin dsb.

Untuk kengkawan muslim, tak semua tempat di Indonesia mudah cari makanan halal ye. Ada banyak tempat yang majoriti penduduk nya bukan islam. So, berhati-hati. Banyakkan bertanya dengan driver. Guna agen yang diyakini. Jika agen yang saya guna, inshaAllah memang 100% HALAL food.

Tak sanggup nak sewa kereta sahaja dan redah sendiri di Indonesia sebab jalan dia fuhhh, mencabar sangat-sangat. haha. jalan kecik, berliku-liku.

Kalau ada yang lebih extreme untuk ber back pack, boleh la gune apps GO-JEK atau Say Taxi. Kat sana masih takde UBER ye. Setakat ni UBER cuma ada di Jakarta dan Bandung.

Pada saya, kalau nak buat percutian bajet-bajet sangat pun janganlah sampai mengabaikan keselamatan sendiri ye kengkawan.

Go Travel. With Smile

www.yourbudgettrip.com

 

Bercuti Di Medan, Indonesia

Bercuti Di Medan, Indonesia

Untuk percutian kami kali ni memang tangkap muat, plan asal nak ke Bandung tapi akhirnya 2016 family Tok Abah memilih bercuti di Medan, Indonesia! Walaupun yourbudgettrip.com boleh settle kan projek ini, tapi bila ia melibatkan family sendiri dan kepercayaan mak abah, cuak la jugak kan. Namun, alhamdulillah kami berjaya lakukan dengan sempurna. Good Job!

Kami menaiki AirAsia menuju ke Kualanamu, Medan. Perjalanan cuma ambil masa 40minit saja. Sampai di Kualanamu airport, satu luggage kami tak keluar pula. Nasib lah kami ambil insuran, jadi boleh claim :D. Kami buat report, dan serahkan pada AirAsia untuk investigate. Alhamdulillah luggage nya di hantar ke hotel dalam jam 1pagi. Untuk pengetahuan anda, Yourbudgettrip.com juga ada menyediakan perkhidmatan travel insurance ūüôā InshaAllah, diyakini dan senang claim. Okey, selepas keluar dari Kualanamu International Airport, kami tour Medan, makan malam dan check in di¬†Garuda Plaza Hotel. Hotel ni sangat selesa, bilik nya besar betul. Boleh masuk 10 orang satu bilik. hihi. Seriously, the best.

shopping medan
Borong jangan tak borong

Hari kedua kami dimulakan dengan SHOPPING, SHOPPING dan SHOPPING lagi (tarik nafas ya semua suami-suami, layankan saja). Selepas puas melontar, kami teruskan lawatan ke Istana Maimun.

ISTANA MAIMUN

Istana Maimun ni salah satu land mark kota Medan dan merupakan kesan peninggalan Kerajaan Melayu Deli ke IX semasa pemerintahan Sultan Ma’moen Al-Rasyid Perkasa Alamsyah, putera sulung Sultan Mahmud Perkasa Alam, pengasas Kota Medan. Senibinanya adalah gabungan pelbagai pengaruh (Melayu, Islam, Sepanyol, China, India dan Itali), namun senibina melayu mendominasi terutamanya penggunaan warna emas sebagai lambang kedaulatan sultan. Kami diterangkan dengan salasilah keturunan kerabat Di Raja ini, tapi sayang sejak kemasukan penjajah ke Indonesia, sistem beraja telah dimansuhkan dan ia hanya tinggal kenangan sahaja. Ada satu yang menarik di sini, iaitu sebuah lagenda berkaitan meriam puntung ūüėÄ

istana maimun
Lawatan singkat, sempat duduk atas kerusi raja je

Cerita sikit je lah, nak lebih kena pergi sendiri kat sana. Kisahnya, ada seorang puteri bernama Puteri Hijau. Puteri Hijau ni sangat lah cantik jelita sehingga menarik perhatian Raja Aceh. Tapi sayang, pinangan Raja Aceh telah ditolak oleh Puteri Hijau. Raja Aceh tak puas hati, dan  kemudiannya menyerang Kerajaan Puteri Hijau. Ketika Raja Aceh hampir menang, Puteri Hijau keluarkan magic dan transform dirinya menjadi sebuah MERIAM! dan menembak bertalu-talu musuh sampai menang. Akibat overused, meriam tu berbelah dua, satu tercampak di area Deli dan satu lagi ke Dataran Tinggi Karo. See, every princess need magic to save their kingdom tau. huhu

**kalau ke sini boleh try busana kerajaan deli tau, murah je Rp10,000 dalam RM3 lebih cmtu. Admin tak sempat cuba, kejar masa. Sebelum ni pernah cuba n my wife perasan dia Puteri Hijau, sib baik tak bertukar jadi meriam.

Sebelum sampai ke Parapat, kami singgah berehat di kedai kacang tumbuk di Permatang Siantar, Paten namanya. Mak kata ala-ala bipang, kalau upgrade jadi Florentine Cookies. Nama produk kat sini unik betul, ada tang-tang, teng-teng, ting-ting, tung-tung, tong-tong, pang-pang, peng-peng, ping-ping, pung-pung, ping-pong, dan dodol. Unik kan? tapi sedap wo.

Kami sampai ke Parapat waktu senja, dinner dan terus ke check in ke Danau Toba International Cottage. Alhamdulillah, kami dapat bilik yang menghadap tasik. Excited betul tunggu matahari terbit esok nya. 

DANAU TOBA

ke pulau
Masing-masing melaram dengan shade baru beli. 

Dengan menaiki bot sewa khas untuk kami, kami menusuri Tasik Toba yang sangat indah, tak tergambar dengan kata-kata. Subhanallah.  Ambil masa 20 minit juga untuk sampai ke Pulau Samosir. Terdapat beberapa fakta menarik tentang Danau Toba:

  • Merupakan tasik gunung berapi kedua terbesar di dunia selepas Lake Victoria di Afrika.
  • Merupakan tasik gunung berapi terdalam di dunia.
  • Pulau Samosir yang terletak di tengah-tengah Lake Toba lebih besar dari Singapura.
  • Letusan Super Valconic Danau Toba dijangka terjadi kira-kira 730000-750000 tahun yang lalu, dan kemudiannya membentuk Tasik Toba. Letusan Super Volcano menyebabkan banyak kematian dan kepupusan spesis. Salah satu mass extinction!
  • Letusan Mount Toba mempengaruhi ketamadunan manusia.
  • Debu gunung berapi semasa Letusan Super Volcano terjadi tersebar ke separuh permukaan bumi. Letusan telah berlaku selama 1 minggu dan debu berterbangan setebal 10km di atas permukaan laut.
  • Mengikut kajian, letusan Mount Toba telah mengubah cuaca dunia dan merupakan titik permulaan “ice age”.

Subhanallah. Sangat menarik kan?

Untuk pengetahuan anda, kawasan Pulau Samosir di tengah Tasik Toba ini dihuni masyarakat etnik Batak. Ada dikalangan kami yang memang dah study tentang tempat lawatan ni, jadilah perbincangan di atas bot tentang masyarakat Batak suka makan orang, kanibal dan banyak ilmu hitam. Jawapan saya, semuanya betul. haaaaaaaa…..scary kan.

Penerangan tentang kemistikan masyarakat Batak dulu-dulu
Penerangan tentang kemistikan masyarakat Batak dulu-dulu

Tibalah pitstop kami yang pertama, Desa Ambarita. Masing-masing behave di kawasan penuh misteri ini. Kami memasuki ke Huta Siallagan, pintu masuknya hanya muat untuk seorang saja tau. Menurut cerita, pintu masuk hanya sebesar seekor kerbau dan rendahnya membolehkan sesiapa yang masuk tunduk sedikit sebagai tanda hormat. Berseni sungguh orang dulu-dulu.

huta
Bergambar disamping patung kayu yang menari.

Perkampungan ini didirikan oleh raja huta pertama iaitu Raja Laga Siallagan kemudian diwarisi Raja Hendrik Siallagan dan seterusnya Raja Ompu Batu Ginjang Siallagan. Terdapat 8 buah rumah di sekitar perkampungan ini dan beberapa kerusi persidangan. Di Salah sebuah rumah terdapat patung kayu si gale-gale yang boleh menari tarian TotTor. Ada 2 kisah misteri di Huta Siallagan yang mengaitkan tentang ke”kanibel”an orang Batak. Saya akan cerita pada post akan datang mengenai “Kesaktian Pulau Samosir” ya.

Pitstop kedua kami di Pulau Samosir adalah Perkampungan Tomok, sampai di jeti kami berjalan lebih kurang 500m ke pemakaman agung Raja Sidabutar. Sebelum memasuki kawasan pemakaman, ada beberapa peraturan yang perlu di patuhi iaitu berpakaian sopan, jaga lidah dan memakai Kain Ulos (Kain adat orang Batak). Lagenda tentang raja di sini tidak kurang hebatnya. Cerita tentang Raja Sidabutar juga akan saya kongsikan pada post seterusnya. Tapi bukan tentang makan orang tau.

makam-sidabutar
Pemakaman Raja-raja Sidabutar. credit to abdi jaya

SIPISO PISO WATERFALL

Dalam perjalanan ke Sipiso piso Waterfall, kami singgah sekejap di Simarjarunjung untuk menikmati Teh Jahe (Teh Halia) yang pekat dan sangat sedap dan pisang goreng. Bagi saya, lepas minum memang angin keluar. Hahaha, sorry family. Sepanjang perjalanan ke waterfall kami dihidangkan pemandangan sekitar Danau Toba nan indah dan kebun-kebun kopi tradisi mereka.

sipiso piso
Sejuk betul di atas ni, baby sampai menggigil
beria
Cantik kan waterfall belakang tu

Sampai di Sipiso Piso cuaca sangat sejuk, pemandangan air terjun yang sangat cantik. Sipiso Piso adalah sumber air untuk Danau Toba, dengan kata lain ia adalah penghujung Danau Toba.

BERASTAGI

Berastagi bermaksud “minta beras” kata pakcik tukang bawa kereta kuda.¬†Kami menginap di Hotel Green Garden pada ketinggian 1,300m dari aras laut, sejuk sangat. Di sini terdapat pasar buah segar besar dan kedai-kedai menjual cenderahati. Tapi kami seperti biasa memilih Dilman (kereta kuda) mengelilingi bandar Berastagi. Dapat juga mengelilingi bandarnya pada waktu pagi. Kuda yang bawa kami namanya Nusi, 13 tahun umurnya.

Naik kereta kuda, Nusi namanya. Harga 30,000Rp je
Naik kereta kuda, Nusi namanya. Harga 30,000Rp je

Dalam perjalanan pulang ke Kota Medan kami sempat berhenti untuk makan durian, memang niat nak cuba durian Indonesia. Ada 3 perkara yang saya akan buat kalau melancong ke mana-mana tempat di Indonesia: Makan durian, naik dilman dan cuba baju tradisi.

mali-mali kasi makan lulian lulu

 

Ok, sampai sini saja entri kali ni. Horas!

Jika anda perlukan bantuan untuk bercuti di Medan, Indonesia, do whatsapp me, Faizul di +601119944984 atau Nadia di +60132183454

Go Travel. With Smile

www.yourbudgettrip.com

Padang Bukittinggi

Padang Bukittinggi

Semasa saya melancong ke¬†Pekan Baru dan Tanah Jawa, Indonesia saya sempat bertanya dengan supir yang bawa saya “mana lagi tempat yang cantik¬†untuk dilawati di Indonesia ni pak?” Both supir saya jawab “Minangkabau!”. Lebih tepat lagi Padang Bukittinggi.

Disebabkan saya¬†anak jati Negeri Sembilan, dan saya baru selesaikan Majlis berkhodim untuk dapatkan tanah adat di kampung, excited juga rasa hati ni nak explore Minangkabau. Sebab boleh tau lebih lanjut mengenai budaya dan adat Minangkabau dan Negeri Sembilan.¬†Sebelum saya cerita lebih mengenai Tanah Minangkabau, saja saya nak share sedikit tentang “Majlis Berkodim” . Mengikut adat perpatih Negeri Sembilan, harta pusaka dan tanah adat perlu diwariskan kepada orang perempuan. Suku atau keturunan orang Negeri Sembilan mengikut susun galur sebelah ibu ya kawan-kawan. Ibu saya dari suku Sri Lemak pahang (Atok nenek dulu datang dari Pahang dan menetap di N.9). ¬†Ayah saya pula dari suku Biduanda Pasak (Merupakan pewaris asal N.9. dan pemimpin harus dipilih dari suku Biduanda). Adik beradik ayah saya semua lelaki dan saya merupakan cucu sulung perempuan.

Tanah adat kepunyaan arwah wan (nenek) saya perlu diserahkan kepada waris perempuan. Setelah berbincang, mereka setuju serahkan pada saya. Mengikut keturunan, saya adalah dari suku Sri Lemak Pahang. Jadi saya perlu lakukan Majlis Berkhodim untuk tukar suku dari Sri Lemak Pahang ke suku Biduanda sebelah ayah. Banyak juga perkara-perkara yang diperlukan. Saya perlu dapatkan persetujuan dari buapak (ketua perut) dan Dato’ Lembaga (ketua suku) dari kedua-dua suku, buat majlis dan baru boleh hantar segala dokumen ke Pejabat Tanah Daerah. Then baru boleh tukar nama geran. Alhamdulillah semuanya dah selesai.

Menarik kan?

Ok. Jom start mengenai percutian saya di Minangkabau ūüėČ Saya ke Minangkabau 4hari 3malam bersama suami, umi saya dan adik-adik. Kami berlima naik flight Air Asia dari Kuala Lumpur-Padang dalam 1 jam perjalanan. Padang merupakan bandar baru. Tak ada yang menarik sangat di sini. Tempat-tempat menarik semuanya terletak di Bukittinggi kira-kira 4-5 jam perjalanan dari Padang.

padang
Dah sampai padang haruslah bergambar depan tulisan nya kan

Semasa dalam perjalanan ke Bukittinggi, kami berhenti rehat di Anai waterfall. Di sini terdapat banyak gerai-gerai kecil. Anda boleh beli makanan dan minumam buat alas perut dalam perjalanan.

anai-waterfall
With my lovely umi

Kemudian kami singgah di Perkampungan Minangkabau. Di sini ada staff yang explain serba sedikit mengenai adat Perpatih dan Temenggung yang di amalkan di Tanah Minangkabau. Orang Minangkabau sangat halus, bahasa nya sopan dan amat menekankan hukum-hukum syarak dalam adat mereka. Mereka juga terkenal sebagai orang yang kuat beragama dan mengembara. Kalau anda perasan, Rumah Gadang Minangkabau ni senget ke tepi kan? Struktur binaannya sebenarnya fleksible, kayu-kayunya boleh bergerak untuk menahan impak gempa bumi. Pandai kan orang dulu-dulu? Arkitek diorang rupanya lebih hebat. Di sini juga anda boleh sewa pakaian tradisional orang Minangkabau. Sangat Menarik. 

Anda boleh pilih baju dan warna yang anda suka. Tak mahal pun sewa baju nya, tak sampai RM5 pun kalau tak silap ūüôā

baju-minang-2
Saya pilih baju warna hijau. Mula-mula macam malu-malu nak pakai. Motif ukiran di Minangkabau ni cantik dan berwarna-warni
baju-minang
Ok, masing-masing dah excited kenakan baju tradisional Minangkabau ni
kampung-minang
Berangan melihat ke luar jendela. Cantik pemandangan di Kampung Minangkabau

Di Bukittinggi kami stay di Royal Denai Hotel. Hotel 3* yang selesa dan tak mengecewakan. Kami stay 3hari 2malam di Bukittinggi. Anda juga boleh memilih untuk menginap di 2* hotel : Gran malindo Hotel, Kharisma Hotel atau di Bunda Hotel Bukittinggi. Walaupun 2* inshaAllah selesa.

royal-denai-hotel
Sempat posing depan hotel

Hari kedua kami menuju ke Pagaruyung untuk melawat Istana pagaruyung dan Istana Silindung Bulan. Pagaruyung merupakan tempat pemerintahan kesultanan Minangkabau. Terkagum kami semasa sampai di Istana pagaruyung. Istana ni sangat besar dan cantik. Ketinggiannya boleh di samakan dengan bangunan moden 3 atau 4 tingkat. Rasanya Istana Seri Menanti dah cukup cantik, tapi Istana Pagaruyung ni berganda besar dan cantik! Untuk mengelilingi istana besar ni, anda boleh menaiki kereta yang disediakan. 

train
Diakui, kami malas untuk jalan kaki cairkan lemak

Istana yang ada ni sebenarnya bukanlah yang asal. Cuma replika yang dibina semula menyerupai Istana Besar yang asal. Istana yang asal telah terbakar semasa peperangan pada tahun 1804. Kemudian kerajaan Indonesia membina replika Istana Besar ni pada 27 Disember 1976 di kawasan baru, di selatan tapak asal istana. Pada 27 Februari 2007, Istana Besar sekali lagi terbakar di panah petir kerana wayar bumi rosak. Masyarakat tempatan sangat sedih dengan kejadian ini. Kerajaan Indonesia mengeluarkan perbelanjaan untuk membina semula Istana Besar. Kerajaan Negeri Sembilan juga turut menghulurkan dana untuk membina semula Istana Besar lambang kemegahan penduduk Minangkabau. Hanya 15% sahaja barangan yang terselamat dalam kejadian ini dan kini telah disimpan di Balai benda Purbakala Kabupaten Tanah Datar. Manakala harta pusaka kerajaan Pagaruyung telah disimpan di Istana Silindung Bulan.

rumah-gadang
Istano Basa Pagaruyung
istana-basa
Ni di kawasan menuju dapur istana
istana-basa-2
Masa saya kecik-kecik dulu, memang ingat orang negeri sembilan mesti ada tudung saji yang ditutup dengan kain yang cantik-cantik
istana-basa-4
Adik saya ni ada tokoh jadi tukang masak istana ūüėÄ
3-tingkat
Gayat tau bila tengok ke bawah. Tinggi sangat. Macam mana diorang bina istana ni ye
rangkiang
Rangkiang. Tempat menyimpan beras. Besar betul stor beras mereka. Perasan tak, rangkiang ni tak ada tangga? 

Dah puas pusing-pusing dan mengagumi Istana Besar Pagarruyung, kami singgah pula ke Istana Selindung Bulan. Istana Selindung Bulan merupakan salah satu Istana awal di Pagaruyung. Telah digunakan pada tahun 1550 dan menjadi pusat adat yang berpaksikan syariah Islam menggantikan hukum-hukum bersumberkan agama Buddha Tantrayana yang digunakan sebelumnya.

selindung-bulan
Istana Selindung Bulan terletak 2km dari Istana Besar Pagaruyung. Saiznya lebih kecil. Rangkiang nya pun kecil

Dah penat melawat pagaruyung, kami singgah minum-minum kopi di Tabek Patah. Kopi mulberry dan kopi cinnamon kat sini memang sedap.

tabek-patah
Kat sini ada macam-macam jenis kopi. Kopi penambah semangat hidup pun ade. Siapa-siapa yang dah tak ada semangat boleh la datang sini. hihi

Ok, sekarang masa untuk shopping. Untuk pengetahuan anda, Bukittinggi sangat terkenal dengan sulaman goyang. Kagum tengok cara diorang menyulam. Kami berpeluang ke Pariangan Village untuk melihat sendiri penghasilan sulam goyang. Hasilnya memang sangat-sangat halus. Harga sedikit mahal, tapi sesuai lah dengan hasil kerja keras mereka kan. Bukan boleh siap sehari. Kadang-kadang sampai satu bulan untuk siapkan sulaman yang halus seni nya ni. Caranya, mereka akan tebuk lubang di kain dan goyang-goyang kan alatan yang bulat tu untuk menyulam dan menghasilkan bentuk bunga-bunga yang dikehendaki.

telekung
Sulam goyang textil dan telekung

sulam-goyang

Sulaman merupakan kemahiran wajib bagi orang perempuan Minangkabau. Sulaman goyang di Bukittinggi telah diiktiraf sebagai sulaman paling bagus di keseluruhan Indonesia. Kalau nak dapatkan kain-kain sulam dengan harga yang lebih rendah, anda perlu keluarkan kuasa bargain anda tahap tertinggi di Pasar Atas. Pasar Atas ni terletak di hadapan Jam Gadang. Kami balik ke hotel naik Delman (kereta kuda). Best! Jangan lupa cuba kereta kuda di sini ya.

jam-gedang
Jam Gadang. Kalau orang Nismilan sebut “Jam Godang”.
kereta-kuda
Kudaku lari gagah berani
jelly
Terima kasih Jelly, hantar kite balik hotel

Keesokan harinya kami ke Grand Sianok Canyon Bukittinggi dan Rumah Hamka. Grand Sianok dekat je dengan hotel, perjalanan ke Rumah Hamka dalm 2-3 jam juga. Untuk anda yang meminati sejarah, anda juga boleh ambil perkhidmatan tour guide dan masuk ke Lobang Jepang. Lobang Jepang ni merupakan tempat persembunyian Jepun semasa memerintah Indonesia selama 3 tahun 3 bulan. Di sini juga adalah tempat tentera Jepun seksa dan bunuh orang kampung yang enggan bekerjasama dengan mereka.

Perjalanan ke Rumah Hamka memang sangat mencabar especially di Kelok 44. Huh, tajam betul selekoh dia. Tapi memang berbaloi tengok Tasik maninjau tempat kelahiran Buya Hamka ni. Cantik sungguh. Pemandangan di Minangkabau cantik menghijau di kelilingi sawah padi yang mendamaikan.

grand-canyon
Ini dia Grand Canyon Indonesia. Tak perlu ke USA lagi.
lobang-japang
Lobang Jepang di Grand Canyon Ngarai Sianok
maninjau
Tasik Maninjau. Kalau saya menulis kat tempat cantik macam ni mesti dapat banyak idea macam Buya Hamka kan
buya-hamka
Rumah kelahiran Buya Hamka. Semua koleksi penulisan dan anugerah-anugerah yang diterima oleh Buya Hamka ada di sini

Perjalanan ke Rumah Hamka ni memang sedikit penat. Tapi penat tu terbayar dengan kecantikan alam semulajadi Tanah Minangkabau. Meh saya kongsi beberapa gambar pemandangan sawah padi di Bukittinggi.

sawah-padi
Padi Bukit Minangkabau
sawah-padi-2
Cantik pemandangan di sini
sawah-padi-4
I capture you angsa. Jangan garang-garang

Berakhir sudah perjalanan kami di Bukittinggi. Kami pulang semula ke Padang untuk ambil flight balik ke Kuala Lumpur keesokan harinya. Di Padang kami menginap di The Axana Hotel 4* hotel. Best lah, sebab adik sempat swim di swimmimg pool hotel sebelum balik Malaysia. Anda juga boleh pilih untuk stay di 2*  Sofyan Inn Rangkayo Basa Hotel atau 3* The Aliga Hotel.  InshaAllah hotel yang saya suggest adalah yang selesa dan berbaloi. Saya selalu deal dengan hotel-hotel ni untuk rakan-rakan yang melawat ke Padang Bukittinggi.

lunch
Lunch terakhir kami di Minangkabau sebelum balik ke Malaysia

Pengalaman yang menyeronokkan bila dapat belajar adat dan budaya Minangkabau. Bahasa mereka lebih halus dari bahasa yang kita guna di Nismilan. Alhamdulillah, dapat belajar mengenai sejarah nenek moyang di Padang Bukittinggi.

Anda boleh whatsapp saya, Nadia di talian +60132183454 atau Faizul di talian +601119944984 jika perlukan bantuan untuk melancong ke Padang Bukittinggi ūüôā

Go Travel. With Smile

www.yourbudgettrip.com

Melancong ke Yogyakarta

Melancong ke Yogyakarta

Akhir-akhir ni ramai orang memilih untuk melancong ke Yogayakarta. Lebih-lebih lagi selepas keluarnya movie yang dinanti-nantikan oleh Ada Apa Dengan Cinta (AADC) lovers. Kiranya nak mencari Cinta Rangga di Yogyakarta lah ni kan? Selain menjadi tumpuan AADC lover, Yogyakarta juga merupakan satu destinasi pilihan pencinta alam kerana terkenal dengan keindahan alam semulajadinya dan juga menjadi pilihan adventurous traveller kerana banyak aktiviti-aktiviti menarik yang dapat kita cuba di sini.

Di sini saya senaraikan tempat-tempat yang menarik yang  boleh anda kunjungi, dan aktiviti-aktiviti yang best untuk anda cuba. Selamat membaca!

Candi Borobudur

Jika anda ingin melancong ke Yogyakarta, tak sah jika anda tidak melawat ke Candi Borobudur. Candi Borobudur merupakan Candi Buddha terbesar di dunia, memiliki 72 stupa dan telah diwartakan sebagai tapak tinggalan sejarah oleh UNESCO. Candi ini dibina sebagai tempat pemujaan agama Buddha oleh pemerintah Jawa dari Dinasti Sailendra dan Srijaya dan mengambil masa selama 100 tahun (750M-850M) untuk disiapkan.

Borobudur 2

 

Candi Prambanan

Candi Prambanan atau Candi Rara Jonggrang merupakan candi hindu terbesar di Indonesia dan Asia Tenggara. Candi ini juga telah diwartakan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO sebagai salah satu candi tercantik dan termegah di dunia.  Mengikut lagenda penduduk tempatan, Rara Jonggrang adalah seorang Puteri yang telah di sumpah menjadi patung di Candi Prambanan kerana telah menolak cinta seorang pemuda bernama Bandung Bondowoso.

Gunung Merapi

Gunung Merapi merupakan gunung api teraktif di Indonesia dan di dunia dan terletak di Lingkaran Api Pasifik. Menurut pengkaji, Gunung Merapi sangat aktif dan boleh meletus dalam tempoh hingga 2-5 tahun sekali. Untuk ke Gunung Merapi, anda perlu menaiki Jeep yang tidak berbumbung. Laluannya amat mencabar kerana tanahnya berlubang-lubang dan tidak rata kesan dari ledakan Gunung Merapi. Cabaran ke Gunung Merapi pasti terbayar setelah anda sampai dan dihidangkan dengan pemandangan yang amat cantik dan mempesona.

Merapi

 

Gereja Ayam

AADC lovers pasti tau tempat ni, tempat di mana Cinta¬† dan Rangga melepaskan rindu mereka. Ramai mengatakan gereja ni mirip bentuk ayam, tapi mengikut pemilik gereja ini, iaitu Daniel Alamsjah sebenarnya gereja ini adalah bentuk seekor burung merpati yang sedang duduk di atas tanah. Di atas kepala burung merpati ni ada sebuah mahkota. Burung dengan ayam sama kumpulan je kan! ūüėÄ . Gereja ini sudah lama terbengkalai kerana kekurangan dana tapi kemudiannya menjadi satu tempat tarikan pelancong kerana pemandangan yang indah setelah viral di laman sosial.

Gereja ayam

Kalibiru

Paling menarik mengenai Kalibiru adalah bergambar di atas platform. Photographer akan mengambil gambar anda dari seberang, anda boleh beli gambar yang di ambil dan upload terus ke dalam phone anda. Sebelum naik ke platform, anda perlu memakai tali keselamatan kemudian mendaki tangga untuk sampai di platform yang terletak di atas pokok yang tinggi. Amacam, ada berani tak? Anda juga boleh mencuba aktiviti skytrail dan flying fox di Kalibiru.

kalibiru

Keraton Jogja

jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai warisan budaya etnik Jawa dan kesultanannya, anda wajib singgah di Keraton Yogyakarta atau dikenali sebagai Keraton Ngayogyakarta Hadiningrat. Keraton Jogja merupakan kerajaan kesultanan terakhir di Tanah Jawa sebelum di satukan di bawah Republik Indonesia pada tahun 1950. Keraton ini masih menjadi tempat kediaman sultan dan masih mengekalkan tradisi kesultanan sehingga kini.

Pantai Timang

Pantai Timang sangat terkenal dengan gondolanya. Anda berani menyeberang ke batu besar yang seperti terapung di permukaan lautan dengan gondola Pantai Timang? Anda perlu cuba jika anda seorang yang suka kan aktiviti yang mencabar. Asalnya, masyarakat di sini menaiki gondola untuk ke Pulau Timang bagi mencari hasil laut. Kerana keunikan gondola ini, ramai pelancong ingin mencubanya. Jangan lepaskan peluang menikmati lobster segar di sini ya.

Pantai Timang

Gua Pindul

Anda boleh mencuba aktiviti cave tubing, menyelusuri sungai sepanjang 350 meter, lebih kurang 45 minit dengan pelampung. Di tengah-tengah gua, anda boleh menikmati keindahan sinaran matahari yang masuk melalui lubang besar ke dalam gua. Pasti merupakan kenangan yang tidak dapat dilupakan. Di sepanjang pengembaraan anda di dalam gua, anda boleh melihat stalaktit dan stalagmit yang cantik.

Gua Pindul

Hutan Pinus Mangunan

Pemandangan cantik pokok-pokok pain di sini menjadi salah satu tumpuan pencinta fotografi dan pelancong yang melancong ke Yogyakarta. Ramai yang menjadikan kawasan Mangunan yang berkeluasan 500 hektar sebagai lokasi pengambaran album perkahwinan. Ada yang mengatakan Hutan Pinus Mangunan ni sama macam suasana dalam filem romantic Twilight. Nak tau sama ke tidak, kena lah cuba pergi dan tengok dengan mata sendiri kan?

hutan pinus

Pantai Parangtritis

Pantai yang terletak 27km dari Yogyakarta ini dikenali juga sebagai ‚Äúlittle Africa‚ÄĚ kerana keluasan gurun pasir (sand dunes) dan udara nya yang lebih panas berbanding tempat-tempat lain. Anda boleh memilih untuk melakukan beberapa aktiviti menarik di sini seperti ATV, kereta kuda, sand boarding dan bermain laying-layang. Dikatakan, kecantikan pantai ini ketika matahari terbenam setanding dengan keindahan Pantai Kuta di Bali. Pantai ini merupakan antara tempat pelancongan yang penting kerana merupakan pintu gerbang istana kerajaan laut selatan yang dipimpin oleh Kanjeng Ratu Kidul yang terkenal dalam mitos masyarakat Jawa.

Parangtritis

Alun Alun Kidul 

Alun Alun Kidul bermaksud Alun Alun Selatan kerana terletak di sebelah selatan Keraton Jogja. Pada zaman dahulu, Alun Alun Kidul merupakan tempat latihan ketenteraan. Di sini, anda boleh cuba permainan Masangin, anda perlu berjalan menutup mata dan melalui tengah antara 2 pokok beringin. Dikatakan hanya orang yang berhati bersih dapat melalui celah pokok tersebut. Nak tau anda berhati bersih atau tidak? Cubalah! Selain itu, anda juga boleh mencuba beca yang dihiasi lampu LED berwarna-warni di sini.

PENGINAPAN

Di sini kami senaraikan beberapa tempat penginapan yang selesa untuk anda stay ketika melancong di Yogyakarta:

  1. Hostel: Bagi anda yang masih solo dan sukakan gaya back packers, Edu Hostel amat sesuai untuk anda.
  2. Hotel 2*: Anda yang ingin menginap di hotel dengan kadar yang lebih rendah, 2* hotel adalah pilihan yang tepat. Anda boleh memilih  Zest Hotel jika ingin kan kawasan yang lebih tenang atau Pop! Hotel Malioboro jika anda inginkan suasana yang lebih happening
  3. Hotel 3*: Jika anda ingin hotel yang lebih selesa, anda boleh memilih Tjokro Style Yogyakarta Hotel 
  4. Hotel 4*: Horison Ultima Riss Hotel Malioboro Yogyakarta amat sesuai untuk anda yang mementingkan keselesaan dan gaya moden. Hotel ini terletak di Jalan Malioboro yang merupakan syurga shopping di bandar Yogyakarta. 

TRANSPORTATION DAN TEMPAT LAWATAN

Untuk anda yang tak tau nak hubungi driver mana yang bagus ketika melancong di Yogyakarta, jangan risau. Kami sedia membantu anda mendapatkan khidmat transportation dan driver yang diyakini. Kami juga akan suggest itinerary yang sesuai dengan kehendak anda. Transport, driver, petrol, parking, tiket-tiket ke tempat lawatan¬†akan kami uruskan. Kami juga akan suggest restoran yang best untuk anda nikmati makanan yang enak-enak semasa di Jogja. Anda cuma perlu ¬†whatsapp Nadia/Faizul di talian +60132183454/+601119944984 untuk mendapatkan khidmat nasihat berkaitan Yogyakarta ūüôā

Kami pasti akan bantu anda.

Go Travel. With Smile.

www.yourbudgettrip.com